Zwangerschapsupdate – 20 weken echo

Voor mijn gevoel duurde het een eeuw, maar vandaag was het dan eindelijk zover: de 20 weken echo! Ik ben vandaag 19w1d zwanger en ging vol moed naar de verloskundige. Omdat mijn verloskundige ook echoscopiste is kan zij ook de 20 weken echo doen. Ontzettend handig, want dat is hier 2 straten verderop. In tegenstelling tot het ziekenhuis, wat toch al gauw 15 minuten met de auto is + nog eens de bijhorende parkeerkosten.

De 20 weken echo

We waren keurig op tijd en mochten na 5 minuutjes wachten naar binnen. Ik ging liggen met Sophie naast mij zodat ze alles goed kon zien en de verloskundige begon met de echo. Vanwege mijn twijfels werd er meteen even naar het geslacht gekeken en de dromen die ik had gehad bleken niet te kloppen. Het geslacht is nog steeds hetzelfde als een paar weken geleden en we kunnen met een gerust hart alle kaartjes van de nieuw gekochte kleertjes afknippen. Ook kan ik nu écht alle babykleertjes van Sophie gaan uitzoeken, zodat we weten wat we nog moeten bijkopen. Weer een winterbaby was wat handiger geweest. 😉

Het serieuze werk

Daarna was het tijd voor het serieuze werk. Baby Harvey werd goed bekeken en onderzocht. Tijdens een 20 weken echo, ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd, wordt er onder meer gekeken of er sprake is van:

 • hartafwijkingen
 • open ruggetje
 • waterhoofd
 • open schedeltje
 • ontbreken of afwijken van armpjes, beentjes en niertjes
 • afwijkingen aan de darmpjes
 • gat of breuk in de buikwand en het middenrif

Er wordt ook gekeken of de baby goed groeit, of de navelstreng goed functioneert en of er voldoende vruchtwater is.

Kleine baby

Het duurde even voordat de verloskundige alles had kunnen bekijken, want de baby lag continu met zijn armpjes voor zijn gezichtje. Uiteindelijk zag alles er keurig uit. Het was een echo uit het boekje, zei de verloskundige. Maar toen we naar de grootte van de baby gingen kijken bleek dat baby Harvey wel een beetje aan de kleine kant is. “Niks om zorgen over te maken, jij bent ook niet groot”.

Eh, nee ik ben niet groot, maar Sophie was toch wel bovengemiddeld. Tijdens de echo dacht ik me te herinneren dat Sophie destijds ook eerst aan de kleine kant was, maar dit na week 30 nog eventjes had ingehaald. Maar toen ik eenmaal thuis haar 20 weken echo en groeiecho’s tevoorschijn haalde bleek dat zij vanaf het begin op het gemiddelde zat en met week 34 daar zelfs ruim boven kwam.

Groeiecho

Baby Harvey zit nog wel binnen de marges, dus voorlopig hoeven we ons geen zorgen te maken. Toch vind ik het wel een beetje gek. Een tweede kindje is toch vaak groter? Voorlopig klopt dit voor mij dus niet. Ergens in april krijg ik een groeiecho, dus voor nu wachten we maar af. Al vind ik het stiekem toch wel een beetje spannend.


Wat zijn jouw ervaringen met de 20 weken echo? Was jouw kindje ook te groot of te klein? Ik lees alle ervaringen graag in de comments. 🙂

Andere artikelen

6 reacties

 1. Oh joh, ik kan me best voorstellen dat je even schrikt. Al denk ik niet dat je je teveel zorgen moet maken, zeker als er gezegd wordt dat dat niet nodig is. Baby krijgt vast nog wel een groeispurt joh!

 2. Gelukkig dat ze aangaven dat er geen reden tot zorg was. Ik kan me best voorstellen dat je er toch een beetje spanning van hebt. Toen ik zwanger was kreeg ik alleen een echo met 12 weken.

  1. Bijzonder dat vroeger de 20 weken echo niet bestond. Gelukkig krijg je tegenwoordig een stuk meer echo’s, al is het soms misschien beter om bepaalde dingen niet te zien of te weten.

 3. Logisch dat je het spannend vind,, hier was de tweede keer de zoon kleiner dan zijn broer. Ik kreeg een aantal extra echo’s omdat ze het niet vertrouwde, maar er kwam gewoon een groot kind uit ? Maar ik snap je onrust hoor, je wilt gewoon graag horen dat alles goed is. ik hoop dat je toch kan genieten van je zwangerschap.

  1. Fijn om te horen dat er bij jou, ondanks de verwachtingen, gewoon een groot kind uit kwam. 🙂 Ik probeer het los te laten maar merk dat ik er toch mee in m’n achterhoofd blijf zitten. Zolang ik zelf gewoon voldoende en gezond eet, en regelmatig rust pak zal het wel goed komen. Hoop ik. 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: