Plasticvrij je haar wassen met Shampoobars – REVIEW

Wist je dat er inmiddels wereldwijd meer dan 400 miljoen ton plastic wordt geproduceerd? Daarvan wordt er maar 9(!)% gerecycled en komt er maar liefst 32% als afval in de natuur terecht. Dit moet anders.

Onder het mom van “verbeter de wereld, begin bij jezelf” ging ik vorig jaar op zoek naar alternatieven voor plastic. Zo ben ik bijvoorbeeld gestopt met het kopen van rijst in builtjes, maar koop ik het nu in bulk en bewaar ik het in grote potten. Ik koop losse aardappelen in plaats van voorgekookte in plastic verpakkingen en neem ik zelf altijd een zakje mee voor groenten en fruit.

Plastic in de badkamer

Bovenstaand heb ik het alleen over plastic in de keuken, maar weet je hoeveel plastic er in mijn badkamer staat? Ik schaam mij er bijna voor. Ontelbare plasticverpakkingen staan er op de vensterbank bij het bad. Van diverse soorten shampoo tot douchegel, badschuim en bodyscrubs. En vergeet het badzout niet.

Tegenwoordig was ik mijn haar nog maar 1 à 2 keer per week, maar voordat ik het blondeerde waste ik mijn haar elke dag. Dat houdt in dat ik er 1 shampoofles per maand doorheen jaagde en dat is aan het einde van het jaar dus gewoon bijna een kwart kliko vol met alleen al mijn shampooflessen. #bizar

Plasticvrij je haar wassen met Shampoobars

Gelukkig heb ik nu iets nieuws ontdekt: shampoobars. Een shampoo bar doet me denken aan vroeger toen ik door mijn oma met zo’n groot stuk zeep werd ingezeept. Net als dat grote stuk zeep ruiken de shampoobars heerlijk en leveren geen afval op. Helemaal top dus!

Naast shampoobars bestaan er ook bars met conditioner en zeep. Perfect om je badkamer – in ieder geval je douche – plasticvrij te maken.

Wat vinden wij er van?

Normaliter gebruik ik vanwege mijn geblondeerde haar een zilvershampoo, maar om een shampoobar uit te proberen koos ik voor een bar die geschikt is voor alle haartypen, zodat Yannick deze ook kan gebruiken. Al bij het openen van het doosje kwam er een heerlijke koksgeur vrij. Ik hou van kokos, dus ik werd hier heel blij van.

Tijdens het eerste gebruik moest ik even wennen, want hoe werkt zoiets nou eigenlijk? Ik maakte mijn haar vochtig en wreef daarna met de bar over mijn hoofd heen. Het schuimde goed en al vrij snel had ik voldoende om mijn haar mee te wassen.

Na het uitspoelen voelde mijn haar een beetje stroef, maar wel heel schoon aan. Schoner dan wanneer ik de “alle haartypen” shampoo van een bekend A-merk in een paarse fles gebruik. Ik gebruikte daarna wel mijn eigen conditioner omdat ik nog geen conditionerbar had besteld.

Voor de kinderen had ik een speciale shampoobar voor baby’s uitgekozen. Aan deze bar zit een heerlijk nostalgisch babyzeep geurtje. De bar schuimt tijdens het gebruik goed en prikt niet in de oogjes. Zowel Sophie als Noah vonden de bar helemaal prima. Iets te prima zelfs, want zo’n bar is blijkbaar ook heel erg leuk om mee te spelen. Gelukkig heb ik er een speciaal bambooplankje voor zodat de bars kunnen drogen op een plek waar de kinderen niet bij kunnen. 😉

Waarom kiezen voor een shampoobar?

Je haren wassen met een shampoobar is een goede keuze omdat:

  • 1 bar ongeveer 80 wasbeurten meegaat
  • dit gelijkstaat aan zo’n 3 plastic shampooflessen
  • deze hartstikke milieuvriendelijk is
  • in verhouding een stuk goedkoper is dan A-merk shampoo uit een plastic fles

Nieuwsgierig geworden? Er bestaan diverse soorten shampoobars, van bars voor krullend haar tot anti-roos shampoo. Bestel jouw shampoobars nu eenvoudig op Shampoobars.nl


Wat doe jij om minder afval te produceren?

Dit artikel is voortgekomen uit een samenwerking met Shampoo Bars. Dat betekent dat ik de bars heb gekregen, maar dit beïnvloed mijn mening en review niet.

Andere artikelen

8 reacties

  1. Ik ben zeker nieuwsgierig geworden, eigenlijk was ik dat al. Durfde het alleen niet echt aan. Nu lees ik dat ze dus ook een conditioner bar hebben? Dat wist ik niet. Ik ga mij er opnieuw eens in verdiepen. Een fijne review dit!!

  2. ik ben hier inderdaad al bekend mee en heb shampoobars geprobeerd en vind het wel handig en fijn moet ik bekennen, heb er ook een review over geschreven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: