Halve kilo per week afvallen – Hoe ik mijn streefgewicht haalde

Het is alweer een tijdje geleden sinds ik een blog heb geschreven over mijn strijd tegen de vetrol. Ook in de blog over mijn goede voornemens had ik het over mij streefgewicht voor 2017. Wat sommige van jullie al op Instagram hebben kunnen zien: ik heb het gehaald!

Halve kilo per week afvallen

BAM! Ik heb mijn streefgewicht voor 2017 gehaald! 27 december – ja, de dag na kerst #hoedan – was het zover. Ik ging op de weegschaal staan en tadaa! 63,0 kg. Hatseflats! In 12 weken ruim 5 kg afvallen, zonder belachelijk dieet. Eind mei deed ik al een poging, maar toen had ik nog niet de juiste manier gevonden en schommelde mijn gewicht heel erg. Eerst viel ik 5 kg af, maar toen kwam er weer 3 kg bij.

In oktober was ik het zat en ging met mijn Fitbit aan de slag. Ik ging iets gezonder eten met 2 keer per week een cheatday zodat mijn lichaam nooit in de spaarstand terecht zou komen – en ik het ook zou volhouden, want zodra ik geen chips mag gaat die hele zak juist leeg – en ging regelmatig sporten. Ik hield in een app bij wat ik at en met mijn Fitbit kan ik precies zien hoeveel calorieën ik per dag verbrand. Daarmee kan ik precies zien hoeveel calorieën ik per dag mag eten. Met deze methode viel ik gemiddeld 0,5 kg af per week 🙂 Soms had ik een cheatweek ipv cheatday en dan kwam ik niks aan maar viel uiteraard ook niks af. Daarom dus – ruim – 5 kg in 12 weken.

Sport en voeding

Ze zeggen dat sport 20% en voeding 80% effort is als je wil afvallen en dit klopt echt. In december ben ik geen enkele keer naar de sportschool geweest en heb ik thuis ook weinig gedaan, maar wel goed op mijn voeding gelet en ervoor gezorgd dat ik – ook al at ik een stukje chocolade – niet over die calorieëngrens heen ging. Daarnaast zorgde ik ook voor dat ik genoeg calorieën at zodat mijn lichaam dus niet in die spaarstand zou gaan. Op sommige dagen zat ik – echt waar – van ellende nog een schaaltje met noten of yoghurt naar binnen te werken om toch aan het minimaal aantal calorieën te komen.

De grootste fout die ik voorheen maakte – en heel veel mensen zie ik dit doen – is dat wanneer ik wilde afvallen meteen alles wat ongezond was de deur uit flikkerde en brood ging vervangen door crackers. En dan eigenlijk niet eens meervoud, maar gewoon één cracker met smeerkaas. Als ontbijt. #dom

Zo’n cracker – in mijn geval Wasa volkoren – met smeerkaas is welgeteld 92 calorieën. TWEEËNNEGENTIG. Veel te weinig. Ten eerste is de calorieinname over de gehele dag compleet uit balans en daarnaast kreeg ik altijd rond 11u alweer honger, als het niet eerder was en dan ging ik snacken. De ene keer weer een cracker, de andere keer een sultana of evergreen – ja mensen, ik dacht toen nog dat dat niet zo ongezond was. En als ik dat dan achteraf bij elkaar optel had ik ondanks die cracker voor de middag toch zo’n 300 calorieën achter mijn kiezen, maar helaas ook ruim 20 gram aan suikers. Oeps.

Inname vs verbranding

Ik ontbijt nu gewoon met 2 boterhammen en (royaal) beleg, en kom nu altijd ergens tussen de 250 en 350 calorieën uit. Lunch tussen de 300 en 600 calorieën en diner probeer ik tussen de 600 en 800 calorieën te houden. Ik wil elke dag – behalve op cheatdays – 500 calorieën minder binnenkrijgen dan dat ik verbrand. Op een actieve dag verbrand ik er meestal 2400, wat betekent dat ik minimaal 1400 calorieën moet binnenkrijgen en het liefst 1900. Daar kom ik vaak niet eens aan en dan moet ik ’s avonds dus nog wat eten. Soms ga ik voor ‘echt’ eten en neem ik een bakje yoghurt of een boterham, maar soms ga ik voor iets lekkers. Tijdens de Sinterklaas-weken nam ik vaak een portie kruidnootjes – niet gezond -, maar over het algemeen neem ik wat gepofte mais, of popcorn.

Mijn tips:

 1. Ga nooit crashen. In eerste instantie val je af vanwege de weinige calorieën, maar vervolgens schiet je lichaam in de spaarstand waardoor je daarna niet meer afvalt. Als je weer gaat eten kom je meteen weer aan en vaak is dat nog meer dan dat je was afgevallen.
 2. Gooi niet meteen alle ongezonde dingen de deur uit. Juist door jezelf af en toe nog te trakteren op iets lekkers hou je het vol.
 3. Hou je voeding bij. Op die manier krijg je zicht op wat je nou eigenlijk eet en hoeveel.
 4. Eet genoeg en geef je lichaam de brandstof die het nodig heeft.

Doelen voor 2018

De komende weken staan voor mij nog steeds in het teken van afvallen. Het 1ste streefgewicht is gehaald en nu is het tijd voor het volgende doel: 58 kg. Naast nog 5 kg afvallen wil ik – dat is eigenlijk nog belangrijker – ook mijn vetpercentage omlaag brengen en weer in mijn oude broeken passen. Maat 36, here I come. 😉

Natuurlijk ben ik geen specialist en misschien is dit helemaal niet dé manier om gezond af te vallen, maar voor mij werkt het in ieder geval wel. 🙂 Wil jij ook graag afvallen zonder een belachelijk dieet en meer weten over mijn ‘methode’? Of welke apps ik precies gebruik? Of zou je graag een soort voedingsschema van mij willen zien om te kijken of dit ook bij jou past? Als er animo voor is schrijf ik binnenkort een blog over mijn voeding. Ik lees graag jullie mening in de comments!

Andere artikelen

19 reacties

 1. Het tellen van mijn calorieën voor een week helpt altijd wanneer ik voel dat ik een kilo of twee moet verliezen.

 2. WoW super goed gedaan.. hopelijk kan ik dit ook bereiken,.
  Maar waar vind ik de link tot jouw apps en voeding?

 3. Wauw, gefeliciteerd met het behalen van je streefgewicht! Mijn doel voor 2017 was ook om af te vallen, maar nu in 2018 ga ik meer focussen op sterker worden en mijn grenzen verleggen! Iets wat mij heel erg hielp met afvallen was intermittent fasting, misschien ook leuk om uit te proberen? Ik raad het zeker aan!

 4. Ik woog vorig jaar januari 13 kilo meer en ben blij met die kilo’s minder. Ik ga in de gaten houden of je nog meer tips heb die ik nog niet ken om het zo te houden ‘-)

 5. Wauw, wat knap! Ik zal eerlijk bekennen dat ik dus wel aan een ‘belachelijk’ dieet doe, omdat ik daar snel resultaat door zie. Ik ben daar tot nu toe 8 kilo mee kwijt en wil er nog 10 kwijt. Alleen ik merk dat ik het steeds moeilijker begin te vinden en inderdaad in de snackmodus kom.

  Ik moet zeggen dat ik twijfelde over een Fitbit, maar jouw tactiek vind ik wel slim. Hoe doe je dat met uiteten gaan? Want dan kcal bijhouden is lastig, toch? Hoe zorg je dan dat je niet te veel binnenkrijgt?

  1. Ja voor de een werkt zo’n dieet wel en voor de ander niet. Waar veel mensen zich op verkijken is dat zo’n dieet vaak toch niet vol te houden is, of omdat het zo extreem is je lichaam zich er meteen aan aanpast en je bijna niet verder afvalt. Zo is mijn beste vriend destijds 20kg afgevallen dmv koolhydraatarm eten, maar zodra je dan weer koolhydraten eet vliegen de kilo’s er weer aan. Je kan dan nooit meer je ‘normale’ eetgewoontes terug oppakken. Daarnaast is het beter om langzaam af te vallen, zodat je niet zo’n jojo wordt. Over het algemeen is het zo dat het gewicht wat er snel afgaat er ook weer snel aan gaat zitten.

   Die fitbit is echt heel handig ja. ? Als ik uit eten ga vul ik ongeveer in wat ik heb gegeten. Na een tijdje kan je op het oog wel inschatten hoeveel gram je van iets op je bord hebt liggen. Overigens zijn dagen dat ik uit eten ga bij mij dan meteen m’n cheatdays, want in een restaurant eet je meestal gewoon veel meer dan thuis.

 6. Oh wauw wat goed zeg! Ik heb niet zozeer een probleem met kilo’s. Die zijn alweer bijna terug op oude gewicht (een newborn in huis). Maar die vetjes overal ? Om te janken gewoon!!! Diëten heeft denk ik dus weinig zin, omdat ik én borstvoeding geef, en ik niet minder hoef te wegen. Dat wordt dus vooral sporten om die vetjes om te zetten in spieren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: