Sophie’s 1ste jaar – De mijlpalen

Afgelopen woensdag is Sophie 1 jaar geworden. Hoera! Het jaar is echt voorbij gevlogen. Laatst heb ik onder meer een blog over mijn bevallingsverhaal met jullie gedeeld en wil jullie nu graag meenemen in het eerste jaar van Sophie. Alle eerste jaar mijlpalen op een rij, lees je mee? 🙂

Maand 1

De allereerste mijlpaal was meteen het doorslapen. Waar de meeste ouders maanden – en sommige zelfs jaren – op moeten wachten, was het bij ons meteen de eerste nacht. We sliepen nog in het ziekenhuis en toen de verpleegkundige Sophie ’s ochtends om 6u kwam temperaturen moest ze haar wakker maken. #luckyus

De eerste paar weken lachte ze al heel vaak, maar daaraan kon ik duidelijk zien dat het puur reflex was. Toen ze 3 en halve week oud was kreeg ik voor het eerst een echte glimlach. Die blik in haar oogjes toen vergeet ik nooit meer. ?

Maand 2

Toen ze 5 weken oud was begon ze al te kletsen. Als ik tegen haar praatte reageerde ze en maakte ze geluidjes terug. Ook had ze hele verhalen tegen de uiltjes die boven de box hingen. In haar 2de maand ontdekte ze ook haar handjes. Heel de dag hield ze ze in de lucht om ze eens goed te kunnen bekijken. Ze had ook snel door dat ze met die handjes ook wat kon, want de rammelaar greep ze stevig vast en schudde het al snel heen en weer.

Wat vooral voor ons een grote mijlpaal was: slapen in haar eigen bedje. Tot ze een week of 6 was sliep ze bij ons op de kamer. Haar eigen bedje was de eerste week nog heel groot en eng, dus toen hebben we – na nachten om en om op de bank te hebben geslapen terwijl Sophie lekker in de box lag te tukken – besloten om haar in de reiswieg te leggen en die naast ons bed te zetten. Toen ze dus een week of 6 was besloot ik weer een poging te wagen en tot onze verbazing ging ze meteen slapen en werd de volgende ochtend pas weer wakker.

Maand 3

Toen Sophie ongeveer 10 weken oud was begon ze opeens met tijgeren en pivoteren. We kochten een babygym met speelgoed en daar draaide ze de hele dag rondjes op. Ik vond haar iedere keer weer terug op een andere plek. Toen al ondernemend! ?

In dezelfde maand begon ze ook naar speeltjes te grijpen. Voor die tijd gaf ik de rammelaar aan, maar nu pakte ze alles gewoon zelf. Nog niet altijd met succes – uiteraard – maar uiteindelijk kreeg ze het altijd voor elkaar.

Maand 4

Toen ze 3 – bijna 4 – maanden was kreeg ze haar eerste hapje. Ze greep meteen naar de lepel om het zelf te doen, wat hilarische foto’s heeft opgeleverd. Deze maand bleef ze ook keurig rechtop zitten en ze kon ook al staan. Een baby van 3 maanden die kan staan? Ja, Sophie kon dat. Natuurlijk mocht ze dit niet te vaak en te lang, maar dat snoetje zei genoeg. #blijei

Maand 5

Juni stond in het teken van vele mijlpalen. Zo rolde ze om – van buik naar rug en van rug naar buik – kreeg in één keer 2 tandjes, kon haar eigen fles vasthouden en begon met kruipen.

Maand 6

In juli ging ik samen met 2 zusjes en Sophie een meiden-midweek weg. Sophie ging voor het eerst zwemmen en we gingen ook uit eten. Thuis zette ik haar altijd in de Bumbo, maar in het restaurant kreeg ze een eigen stoel en ze kon er gewoon in zitten! Ik was super verbaasd, maar ook heel trots.

Maand 7

Toen ze 6 en halve maand oud was ontdekte ze dat ze zich aan dingen kon optrekken. Eerst zitten en daarna ook op haar knieën. Toen hebben we maar snel het ledikantje en de box omlaag gezet.

Maand 8

Deze maand denderde madam als een intercity door verschillende mijlpalen heen. Zo kon ze toen ze 7 maanden was midden in de kamer zelf gaan zitten zonder zich ergens aan vast te houden, trok ze zich zelf omhoog om te gaan staan en liep rondjes langs de hocker en de bank. #hoedan #snellejelle. Deze maand at ze ook vrijwel volledig met de pot mee. Heerlijk! Dag, babyprut! 🙂 En met de pot mee-eten bedoel ik eigenlijk de halve pan leegvreten. Klein vreetzakje.

Maand 9

We waren al een keertje snel een blokje om gefietst, maar toen Sophie 8 maanden oud was gingen we voor het eerst écht een flink stuk fietsen. We gingen met de waterbus naar (overgroot)opa en Sophie keek onderweg haar ogen uit. Ook liep ze deze maand in haar eentje achter de loopstoel de kamer door. En trots dat ze was! 🙂

Maand 10

In november bleef Sophie voor het eerst los staan en zei ook haar eerste woordje: “Mama!”. Ook klapte Sophie opeens spontaan in haar handjes en daar is ze niet meer mee gestopt, haha! Sindsdien klapt ze heel de dag door in haar handjes. Vooral als ze vrolijk naar muziek zit te luisteren of wanneer ze zelf iets doet wat ze erg grappig vindt.

Maand 11

December stond in het teken van feestdagen. Eerst Sinterklaas, toen Kerstmis en vervolgens Oud&Nieuw. Sinterklaas en Kerst kon Sophie gestolen worden, maar met Oud&Nieuw heeft ze de avond van haar leventje gehad. Ook kreeg ze deze maand voor het eerst een staartje in. Haar haartjes waren ‘opeens’ lang genoeg! #zoschattig

Maand 12

In januari ging ze steeds vaker zelf losstaan en het lukte haar ook om steeds langer te blijven staan. 18 januari – precies één jaar na de uitgerekende datum – besloot ze opeens van mij naar de stoel te lopen en had dus spontaan haar eerste losse stapjes gezet. Binnen een week liep ze de hele benedenverdieping rond en als we nu tikkertje spelen ‘rent’ ze op haar manier. Zo leuk om te zien!

De allergrootste mijlpaal was toch wel haar 1ste verjaardag. Man, wat heb ik gehuild. Opeens is mijn kleine baby geen baby meer, maar een dreumes. Al denk ik dat – nu ik bovenstaande mijlpalen allemaal achter elkaar lees – ze al een tijdje geen baby meer was… *snik*.


Hoe heb jij alle mijlpalen van je kindje ervaren? Ik lees het graag in de comments. 🙂

Andere artikelen

50 reacties

 1. Het eerste lachje, zo ontzettend dierbaar. En wat een vrolijk meisje als ik zo de foto’s zie. Heel lief en mooi als herinnering aan het eerste jaar wat soms zo langzaam, maar eigenlijk toch tegelijkertijd ook heel snel lijkt te gaan. Mooi. Dat doorslapen was hier echt wel een dingetje trouwens hoor.

 2. Het eerste lachje, zo ontzettend dierbaar. En wat een vrolijk meisje als ik zo de foto’s zie. Heel lief en mooi als herinnering aan het eerste jaar wat soms zo langzaam, maar eigenlijk toch tegelijkertijd ook heel snel lijkt te gaan. Mooi. Dat doorslapen was hier echt wel een dingetje trouwens hoor.

 3. Wat een schatje! En wat heerlijk dat ze meteen zo goed sliep. Best uniek inderdaad. Moos doet ook goed z’n best, komt maar 1x per nacht. Wel een goed idee om bij te houden wat ze wanneer kunnen, leuk voor later!

 4. Wat een schatje! En wat heerlijk dat ze meteen zo goed sliep. Best uniek inderdaad. Moos doet ook goed z’n best, komt maar 1x per nacht. Wel een goed idee om bij te houden wat ze wanneer kunnen, leuk voor later!

 5. Leuk om eens zo’n jaaroverzicht te lezen. De jongste wordt deze maand ook 1 jaar en er zitten heel veel herkenbare dingen bij. De oudste liep met 15 maanden en deze is ook al goed op weg; heel nieuwsgierig of de jongste ook rond die periode gaat lopen!

 6. Super leuk die mijlpalen zo op een rijtje! Ook super voor later. Ik heb het bij mijn oudste ook heel bewust meegemaakt, bij zijn zusje stond ik er toch minder bij stil… maar net zo speciaal natuurlijk!
  Nog gefeliciteerd!

 7. Super leuk die mijlpalen zo op een rijtje! Ook super voor later. Ik heb het bij mijn oudste ook heel bewust meegemaakt, bij zijn zusje stond ik er toch minder bij stil… maar net zo speciaal natuurlijk!
  Nog gefeliciteerd!

 8. Gelukkige verjaardag Sophie! Mijn god wat heb je geluk dat ze al meteen doorsliep! Heel erg leuk om haar mijlpalen te lezen, ik heb zelf geen kinderen dus heb er echt geen idee van wat er in welke volgorde en wanneer gebeurt ^^

 9. Gelukkige verjaardag Sophie! Mijn god wat heb je geluk dat ze al meteen doorsliep! Heel erg leuk om haar mijlpalen te lezen, ik heb zelf geen kinderen dus heb er echt geen idee van wat er in welke volgorde en wanneer gebeurt ^^

 10. Mooi! Elke mijlpaal is even bijzonder vind ik. Nog steeds.

  Wat een mazzel trouwens, binnen een maand. Wij hebben anderhalf jaar moeten wachten ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: