Consuminderen – 50 euro per week boodschappen

Een tijdje geleden poste ik een artikel over consuminderen. Dit is een van mijn goede voornemens voor 2018 maar was het stiekem al een beetje vergeten. Vanochtend las ik bij Dianne van Sterkemamas.nl het bericht dat zij gaat meedoen aan een challenge waarbij ze maar 50 euro per week mag uitgeven aan boodschappen.

50 euro per week boodschappen

Wij besteden momenteel zo rond de 80 euro per week aan boodschappen. Ook bestellen we één keer per maand voor 100 euro aan boodschappen bij Jumbo, dus maandelijks komen we zo aan de 420 euro. Aan boodschappen. Met z’n 3tjes. #nietnormaal ??

Dit vind ik echt schandalig veel en daarom besloot ik een tijdje geleden al dat ik hier op zou kunnen besparen. Ik wist alleen nog niet zo goed hoe en liet het nog een beetje link liggen. Na het lezen van de blog van Dianne dacht ik er weer aan en besloot op zoek te gaan naar tips & tricks.

Boodschappen bespaartips

#1. Boodschappen doen met volle maag

Deze heb je vast al eens voorbij zien komen, maar het werkt echt. Door met een volle maag naar de supermarkt te gaan kom je minder in de verleiding om lekkere dingen te kopen. Als ik met honger naar de supermarkt ga kom ik thuis als trotse eigenaar van gangpad 4, if you know what I mean

#2. Hou één keer per week kliekjesdag

Aan het einde van de week heb je vast nog wel wat in de kast liggen of misschien heb je zelfs producten die bijna over datum zijn. Met de receptenzoeker van Voedingscentrum kun je eenvoudig bijpassende recepten zoeken met datgene wat jij nog in de kast hebt liggen. Ideaal!

#3. Grotere porties koken

Vaak zijn de kleinere verpakkingen in verhouding duurder. Door grotere hoeveelheden te koken kun je wat overblijft mooi invriezen en voor kliekjesdag bewaren.

#4. Minder vaak naar de winkel

Als ik drie keer per week naar de supermarkt ga – wat bij mij nogal vaak voorkomt, want ik woon er naast – dan koop ik veel meer dan wanneer ik maar één keer ga. Probeer een weekmenu te maken en haal alles in één keer in huis.

#5. Maak een lijstje

Deze vind ik echt heel belangrijk. Als ik dit namelijk niet doe dan ga ik heel de supermarkt door en gooi ik veel dingen spontaan in de kar. Door vooraf een boodschappenlijstje te maken – ik gebruik daar een app voor, want papiertjes raak ik altijd kwijt – heb ik houvast en koop meestal alleen wat er op staat. Ik zeg meestal, want soms maak ik dus de fout om met honger naar de winkel te gaan. 😉

#6 Koop huismerk

Voorheen kocht ik aanbiedingen zonder verder te kijken dan mijn neus lang was. Want een aanbieding, dat was toch goedkoop? En stiekem had ik een plaat beton voor m’n kop en dacht dat A merk gewoon beter was. Sinds kort koop ik heel veel huismerk artikelen en dat scheelt vaak bijna de helft. Ook ga ik sinds een week of twee regelmatig naar Lidl. Dat scheelt echt een berg en is echt prima!

Vanaf vandaag ga ik 4 weken lang proberen om met 50 euro per week boodschappen te doen. Ben benieuwd hoe het zal verlopen. Over 4 weken zal ik een blog schrijven met daarin mijn successen of dikke failures.


Hoeveel geld geef jij elke week uit aan boodschappen? En heb jij bespaartips? Ik lees het graag hieronder in de comments. 🙂

Andere artikelen

25 reacties

 1. Ik heb het ook een tijde gedaan (muv de luiers) lukte het ons best aardig. Alle boodschappen in een keer halen scheelt ook zeker in je uitgave. Meestal neem je namelijk toch iets extra’s mee dan dat er op je lijstje stond

 2. Wat goed zeg! Voor ons zou 50,- ook best lastig worden hoor. Nu geven we ongeveer 70,- per week met z’n 2e. Wij zouden nog wel kunnen bezuinigen op verse broodjes die we in het weekend halen.

 3. 50 euro per week zou ik wel heel moeilijk vinden (ik hou het niet precies bij, maar wij zitten met z’n vieren zeker boven de 100 euro per maand), maar ik heb me ook voorgenomen om te gaan consuminderen. Om te beginnen met wat vaker naar de Lidl in plaats van de Spar om de hoek te gaan…

 4. Wij zijn met zn 5 en ik denk zo ongeveer hetzelfde als jij eerst. Die pampers maken het duur voor ons, maar probeer nu ook beter op te letten.
  Een lijstje maak ik altijd ik mijn hoofd maar ga het denk ik toch maar opschrijven!

 5. Ik doe het al jaren met €50 in de week. Meeste mensen eten per dag ook veel meer als dat ze nodig hebben, gemiddeld eten we zelfs 50 dagen per jaar te veel. Het is goed te doen met €50 maar je moet inderdaad wel echt opletten ?

 6. Toevallig heb ik onlangs een weddenschap aangegaan dat ik voor 50 keer een week boodschappen kon doen voor ons gezin van vijven. Sim inkopen en goede gerechten maken. Dit geloofde ze niet, maar met passen en meten zeker haalbaar!

 7. Wat een goede tips. Wij kopen sowieso eigenlijk altijd de budget of huismerken. Kijken wel meestal inderdaad bewust naar wat het goedkoopste is. Ik denk dat wij wel aardig in de buurt van die 50 euro per week komen.

 8. Ik ben blij dat Vriendlief bij ons de boodschappen vaak voor zijn rekening neemt. Ik word er altijd zo kregelig van… Kan ik weer niet vinden wat ik nodig heb. Is het op of zul je altijd zien, uit het assortiment gehaald.Het is goed om te proberen met minder door te komen. Het kan heus wel maar we zijn gewoon veel te verwend haha. Vriendlief is ook zo: groot inslaan wanneer iets in de reclame is. Zo hebben we geregeld een kast vol met wc-papier pindakaas en waspoeders…

 9. Ik pin mijn wekelijkse geld en wat ik over houdt gaat niet op gaat in een spaarpot voor de 1+1 aanbiedingen zoals Robijn, max factor en nivea
  De rest is huismerk of bij de lidl/aldi

  Dat zag ik bij dubbeltje op zijn kant gisteren weekbudget 100 maar die moet en zou altijd opgaan dan met luxere a merken.

  Ik zit op 80 euro pw met 2 volwassenen 1 puber die wit brood, mergpijpen, hete chips en cola wil blij dat ik het niet lust

  Fruit en groente koop ik of vers bij de Lidl en regelmatig koop ik diepvries groente van bonduelle als het in de aanbieding is bijv direct 10 zakken en kan je lang op teren.

  Luiers van de etos huismerk die zijn goed en niet zo duur. Ook babyzegels sparen want bij 5 pakken ligt eraan groot of klein heb je je spaarkaart vol en kan je gratis wat uitzoeken bijv zwitsal babyshampoo of 3 pakken billendoekjes of speen etc.

  En wasmiddel heb ik het liefst van de robijn die koop ik in 1 keer groot in als de aanbieding 1+1 gratis is andere aanbiedingen niet. Wel in 1 keer veel kwijt maar op langere termijn veel goedkoper ik heb een jaar niks meer bij gekocht en nu heb ik nog naar een paar flessen dus weer wachten op 1+1

  Etos makeup precies hetzelfde grote hoeveelheden in 1 keer bij 1+1 gratis

  Vaatwastabletten bij de lidl die scoorde ook erg goed in de test

  Ik ben gezonder aan het leven en er zijn gerechten met veel groentes en 2 of 3 dagen geen vlees (scheelt een hoop)
  Ik koop geen cola of pakjes sap meer ik drink water of verse thee
  Ipv sap vond ik verse thee uit zo’n thee winkel heerlijk. Klinkt prijzig 3 – voor zo’n zakje maar je doet er echt super lang mee.

  Ik koop weinig snoep of koek ik maak het zelf waardoor we minder suikers binnen krijgen en minder veel trek hebben. Wat erin gaat is vezelrijk en zorgt voor een vol gevoel. Daardoor voel ik me echt een stuk beter en mijn man en kinderen ook. Het zijn ook echt super lekkere gerechten ik was/ben niet zo’n groente eter. En het zijn simpele gerechten van “vroeger” met rauwe producten maar met zoveel meer smaak
  Die voorverpakte pakjes zoals pasta saus of wereld gerechten hoef ik echt niet meer.

 10. Ik koop 1x per 2 maanden heel veel in de winkel waardoor ik bulkprijzen heb. Plus een grote diepvries is echt een moneysafer. Alleen gaan we elke zaterdag naar de markt voor verstfruit en daar koop je nooit te veel andere producten. Vind ik een mega tip

 11. Wij geven ook veel uit aan boodschappen. Inmiddels is er een discounter in de wijk gekomen, dus gaan we daar boodschappen doen. Dat scheelt al in de kosten. Maar ik ga zeker je tips gebruiken om nog meer te gaan besparen!

 12. Weet je wat grappig is…
  ik pas al je tips toe en toch ben ik nog steeds voor 4 personen tussen de €60 en €80 kwijt. Het is heel erg afhankelijk of ik ook (fris)dranken en/of bier en wijn moet halen.
  Ik zou het heel knap vinden als het je lukt voor €50! Hou je ons op de hoogte?

  1. Wat is je gezinssamenstelling? Wij zijn met 2 volwassenen en een baby van bijna 1. 🙂 Ik hou je zeker op de hoogte!

 13. Ik geef 350€ per maand uit. We zijn met drie volwasenen en twee kids van 5 en 7 jaar. Ik kijk altijd de folders van de diverse winkels door en maak daar een lijstje van. Verder eten wij weinig vlees. Dat scheelt heel veel geld

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: