Babykleertjes wassen – Do’s & Don’ts

Over een aantal weken mag ik het weer: babykleertjes wassen. Op het moment van schrijven is de babykamer nog lang niet af en maakt Sophie nog gebruik van haar oude meubels, dus valt er voor mij nog niks in te ruimen. Toch heb ik al een soort van voorpret als ik er aan denk. Die heerlijke Zwitsal geur, al die kleine sokjes en rompertjes aan de lijn… Ik hou er van.

Maar waar moet je nou op letten bij het wassen van babykleding? Werkt dat nou anders dan het wassen van normale kleding, of komt het op hetzelfde neer?

Babykleertjes wassen

Omdat er mensen zijn die hun eigen kleding ook niet voor het eerste gebruik wassen trap ik maar af met het belangrijkste: Was. Alle. Babykleertjes. Ook al zijn ze nieuw. In nieuwe kleding kunnen stoffen zitten die het gevoelige babyhuidje kunnen irriteren. Dit geldt ook voor alle hydrofiele doeken, washandjes, spuugdoekjes, lakentjes, en whatever je verder nog aan babyuitzet in huis hebt.

Tip 1: zorg dat je alle babykleding gewassen hebt voor je 37 weken zwanger bent. Na deze termijn kun je ieder moment gaan bevallen, dus dan is het handig als alles gewassen en schoon in de kast ligt.

Verder is het belangrijk zo heet mogelijk te wassen. Lees voor de zekerheid altijd even de waslabels, want wie weet zitten er bepaalde items tussen die je op een speciaal programma moet wassen. Wat betreft wasmiddel wordt er geadviseerd te kiezen voor een neutrale variant zonder parfum. Denk hierbij aan Neutral en Seepje, maar bijvoorbeeld ook aan het speciale babywasmiddel van Lidl (Lupilu). Ikzelf ga overigens ‘gewoon’ Robijn Zwitsal gebruiken. 😉

Vanwege de stoffen in wasverzachter wordt er tevens afgeraden om hier gebruik van te maken. Om de babykleertjes toch zacht te houden kun je eventueel een scheutje azijn in het wasverzachterbakje doen. Dit laat geen geur achter. Ik maak sowieso geen gebruik van wasverzachter, dus ik mis het niet. Mocht je het nou toch perse willen gebruiken, dan zijn er ook neutrale wasverzachters verkrijgbaar.

O ja, en voordat ik het vergeet: sorteer de babykleertjes op kleur. Lijkt vanzelfsprekend, maar ik heb in mijn omgeving gezien dat dit toch geen overbodige tip is. 😉

Babykleertjes drogen & strijken

Zodra de kleertjes gewassen zijn moeten ze natuurlijk nog drogen. Je kan ervoor kiezen alles in de droger te doen, maar kan het natuurlijk ook gewoon ophangen. Zelf hang ik alles op, behalve de hydrofiele doeken. Die raken aan de waslijn namelijk hun vorm kwijt en dat vind ik zonde.

Officieel moeten babykleertjes na het wassen worden gestreken. Dit om de laatste bacteriën nog even te doden. Ik strijk zelf praktisch nooit en heb de babykleertjes van Sophie destijds ook niet gestreken. Mocht jij nou wel regelmatig strijken dan kun je de babykleertjes uiteraard gewoon even meepakken.

Tip 2: laat eens in de zoveel tijd je wasmachine op 90 graden draaien. Door alle vuile was wordt een wasmachine ook vies en hiermee zorg je ervoor dat je wasmachine weer schoon wordt. Je kan er voor kiezen om wasmachinereiniger toe te voegen, voor een extra schoon resultaat.

In het kort: do’s & don’ts

Do’s:

  • Waslabels lezen voor het wassen.
  • Een neutraal wasmiddel gebruiken.
  • Zo heet mogelijk wassen.
  • Babykleertjes sorteren op kleur.
  • Alles wassen voor gebruik. Ook knuffels.

Don’ts:

  • Wasverzachter gebruiken.
  • Alles bij elkaar wassen.
  • Wasmachine te vol proppen.

Heb jij nog tips betreft het wassen van babykleertjes? Ik lees het graag hieronder. 🙂

Andere artikelen

7 reacties

  1. OOh heerlijk Zwitsal geur. Zelfs nu koop ik de creme voor mijn meiden die 17 en 18 jaar oud zijn haha. Ik moest trouwens bij mijn eerste kind met spoed alle kleding wassen omdat ze vier weken te vroeg werd geboren!

  2. Goeie tip om voor 37 weken alles gewassen te hebben. Ik ben nu zelf 24 weken en was er inderdaad aan het over nadenken wanneer ik zou moeten beginnen. De tip van je wasmachine op 90 graden wassen is een goeie. Wij voeren hem helaas alleen niet zoveel uit, omdat er bij ons altijd iets in de trommel moet zitten. Het is steeds zoeken geblazen naar iets dat op 90 graden gewassen mag worden… misschien nog tips daarvoor?

    1. Er hoef niks erbij. Je kan als je er echt wat in wil doen een vaatwasblokje of wat azijn geen schoonmaakazijn! 90 graden, centifrugeren op 0 met een uur heb jij een splinternieuw wasmachine lekker schoon!

      Ik zelf doe hier eens in de zoveel tijd katoenen handdoeken bij moch ze echt vuil zijn. En dan wel centifugeren.

  3. Ik weet nog wat een magisch moment ik het vond om al die kleertjes te wassen en ze op mijn droogrek te zien hangen, het was net of het een moment was van ‘ nu duurt het allemaal niet lang meer’ 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: